Van friet naar desinfecterende handgel
Zaandam/Purmerend Genoeg aardappelen, maar te weinig ontsmettingsmiddelen; de redactie van tv-programma Keuringsdienst van Waarde heeft daar wat op bedacht. Samen met Zaanse distilleerderij De Tweekoppige Phoenix, Purmerendse horecagroothandel Dik Schaap en aardappelleverancier Leo de Kock is er van meer dan duizend kilo frietaardappelen zeshonderd flesjes desinfecterende handgel gemaakt.
“Er is in deze crisis een overschot aan frietaardappelen in Nederland”, vertelt salesmanager Mariska Werring van leverancier Leo de Kock, een specialist in o.a. het verpakken van aardappelen. “1 miljoen ton frietaardappelen blijft over in deze coronacrisis en de Keuringsdienst wilde kijken of ze daar wat mee konden doen.” Leo de Kock was in het proces verantwoordelijk voor het schoonmaken van de aardappelen. “Normaal blijven wij weg van de frietindustrie, wij zijn meer van de tafelaardappelen. Maar we wilden de Keuringsdienst graag ondersteunen, er zijn namelijk speciale machines nodig voor het schoonmaakproces. Nederlanders willen geen aarde op hun aardappelen”, vertelt Werring. “Het was leuk om de Keuringsdienst te ontvangen, ze hebben een kijkje genomen hier in Purmerend en ik heb verteld over hoe het schoonmaken in z’n werk gaat.”
Het gehele proces is te zien in de volgende uitzending:
https://www.npostart.nl/keuringsdienst-van-waarde/30-04-2020/KN_1713425