De laatste nieuwsberichten van Leo de Kock

De revival van de aardappel

Leo de Kock, Nedato en Albert Heijn zetten pieper weer op het menu

Vanaf deze week kunnen klanten bij Albert Heijn een compleet vernieuwd aardappelschap vinden. Een nieuwe indeling, nieuwe producten en verpakkingen en informatieve schapkaarten maken het klanten makkelijker een keuze te maken. De vernieuwing is het resultaat van de gezamenlijke inspanning van Albert Heijn en aardappelverpakkers Leo de Kock uit Purmerend en Nedato uit Oud-Beijerland. Het doel: Nederland de aardappel weer laten herontdekken.

Nederland is een aardappelland, we eten gemiddeld drie tot vier keer per week aardappelen. De manier waarop we aardappelen bereiden en eten verandert en we zien dat klanten graag meer willen variëren. Men zoekt afhankelijk van het kookmoment in het huishouden dan weer eens voor een gemakkelijke oplossing en dan wil men weer eens culinair genieten en uitpakken. Voor allerlei behoeftes vindt men in het nieuwe AH schap een passende oplossing. Geen alleskunners maar specialistische concepten, lekker voor friet, stampot, poffen of de snelle maaltijd. Het nieuwe schap sluit aan op deze ontwikkelingen.

De meeste varianten aardappelen bij Albert Heijn worden al jaren geleverd door Leo de Kock. Samen met Leo de Kock (dochterbedrijf van Agrico) en Nedato heeft Albert Heijn het nieuwe schap ontwikkeld, producten toegevoegd en verpakkingen aangepast waardoor de aardappelen meer tot hun recht komen.

De belangrijkste wijzigingen op een rij:

●      Alle producten krijgen een nieuwe, transparante verpakking zodat de aardappelen goed te zien zijn. De verpakking is gemaakt van UV-werend folie dat groenverkleuring tegengaat.

●      Meer keuze in kleinverpakkingen en verkoop losse aardappelen om voedselverspilling tegen te gaan. Er komen nieuwe rassen en varianten bij, zoals pofaardappelen in een handig stoomzakje, de zoete, tikkie kruidige aardappel en nieuwe robuuste Biologische rassen als Carlous en Alouette.

●      Het assortiment wordt ingedeeld in vier groepen: veelzijdige tafelaardappelen ((iets) kruimig, vastkokend), toepassingsaardappelen (bijvoorbeeld voor stamppot, friet, poffen en stomen), herkomst en specials (diverse AH Excellent producten en smaakvolle rassen zoals de Friese Borger).

●      Bij de producten hangen kaartjes met informatie over de verschillende aardappelen  en de toepassingsmogelijkheden.

Opperdoezer Fietsrondje

Met het lieflijke West-Friese dorp Opperdoes is iets bijzonders aan de hand: het hele dorp teelt aardappelen. Dat is begonnen met tuinder Sluis. Deze inventieve teler pootte midden vorige eeuw negen-wekers op zijn akkers, piepers die al na negen weken geoogst kunnen worden. Ze werden Opperdoezer Ronde-aardappelen genoemd en ze zijn zó lekker, dat ze een Europese Echtheidsgarantie hebben gekregen, ook wel Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) genoemd. Hoe kun je dit kleine wonder op de akkers het beste bekijken? Juist ja, vanaf de fiets! Vandaar een fietsroute langs de mooie akkers van Opperdoes, een meelmolen en ook prachtige theetuinen. Fiets deze prachtige route en zie wat de omgeving nog meer te bieden heeft dan hemels smakende aardappels. De fietsroute vind je hier.

Wil je weten hoe de Opperdoezers bij ons verpakt worden? Bekijk dan dit leuke filmpje.

De tuinders in Opperdoes rooien de aardappelen nog op de ambachtelijke manier: met de hand. Op deze manier beschadigd het dunne schilletje niet en blijven de aardappelen beter in conditie en langer vers. De lekkerste manier om deze Hollandse primeuraardappel te eten is door ze in het schilletje te koken en met een botersausje te serveren. Of maak ze eens met peterselieboter, het recept vind je hier.

Wil je meer informatie over de Opperdoezer Ronde aardappelen? Kijk dan eens op deze website