De laatste nieuwsberichten van Leo de Kock

De revival van de aardappel

Leo de Kock, Nedato en Albert Heijn zetten pieper weer op het menu

Vanaf deze week kunnen klanten bij Albert Heijn een compleet vernieuwd aardappelschap vinden. Een nieuwe indeling, nieuwe producten en verpakkingen en informatieve schapkaarten maken het klanten makkelijker een keuze te maken. De vernieuwing is het resultaat van de gezamenlijke inspanning van Albert Heijn en aardappelverpakkers Leo de Kock uit Purmerend en Nedato uit Oud-Beijerland. Het doel: Nederland de aardappel weer laten herontdekken.

Nederland is een aardappelland, we eten gemiddeld drie tot vier keer per week aardappelen. De manier waarop we aardappelen bereiden en eten verandert en we zien dat klanten graag meer willen variëren. Men zoekt afhankelijk van het kookmoment in het huishouden dan weer eens voor een gemakkelijke oplossing en dan wil men weer eens culinair genieten en uitpakken. Voor allerlei behoeftes vindt men in het nieuwe AH schap een passende oplossing. Geen alleskunners maar specialistische concepten, lekker voor friet, stampot, poffen of de snelle maaltijd. Het nieuwe schap sluit aan op deze ontwikkelingen.

De meeste varianten aardappelen bij Albert Heijn worden al jaren geleverd door Leo de Kock. Samen met Leo de Kock (dochterbedrijf van Agrico) en Nedato heeft Albert Heijn het nieuwe schap ontwikkeld, producten toegevoegd en verpakkingen aangepast waardoor de aardappelen meer tot hun recht komen.

De belangrijkste wijzigingen op een rij:

●      Alle producten krijgen een nieuwe, transparante verpakking zodat de aardappelen goed te zien zijn. De verpakking is gemaakt van UV-werend folie dat groenverkleuring tegengaat.

●      Meer keuze in kleinverpakkingen en verkoop losse aardappelen om voedselverspilling tegen te gaan. Er komen nieuwe rassen en varianten bij, zoals pofaardappelen in een handig stoomzakje, de zoete, tikkie kruidige aardappel en nieuwe robuuste Biologische rassen als Carlous en Alouette.

●      Het assortiment wordt ingedeeld in vier groepen: veelzijdige tafelaardappelen ((iets) kruimig, vastkokend), toepassingsaardappelen (bijvoorbeeld voor stamppot, friet, poffen en stomen), herkomst en specials (diverse AH Excellent producten en smaakvolle rassen zoals de Friese Borger).

●      Bij de producten hangen kaartjes met informatie over de verschillende aardappelen  en de toepassingsmogelijkheden.

Aardappelfan

Als bedrijf dat aardappels verpakt en weinig direct contact heeft met de consument, zijn berichten zoals deze hieronder fantastisch om te horen. Wat geweldig dat onze aardappels mensen gelukkig kunnen maken. Heb jij ook een leuke anekdote of verhaal? Stuur het vooral naar ons toe. 

Een handgeschreven brief, wanneer krijg je die nog? Wij kregen deze prachtige brief van een dame uit Rotterdam.

'Geachte heer de Kock,

Ik schrijf u deze brief omdat ik geen computer heb dus u niet op die manier kan bereiken. Ik ben een vrouw van 88 jaar en sinds 5 jaar weduwe. Het verhaal van mij gaat over het jaar 1943-1944. De voedselschaarste werd steeds groter en vele mensen namen een tuintje om zelf aardappels en groenten te verbouwen. Hele weilanden werden omgespit. Wij woonden indertijd in Leiderdorp omdat mijn vader in Leiden werkte. Mijn broer kwam met het verhaal thuis dat de gemeente de siertuinen vrijgaf om ook te gebruiken. Mijn vader kreeg het perkje bij het gemeentehuis toegewezen, midden in het dorp. Hij moest alle beplanting laten staan en mocht alleen het grasveld omspitten en gebruiken. Hij besloot tot aardappels en kocht pootaardappels bij de (Zaadmens [?]) de enige in het dorp (Eigenheimers) dat viel het minste op. We gingen ze met de hele familie in een keer rooien. Nooit had ik zulke heerlijke aardappels gegeten. Ze kookte niet af en bleven stevig en vast. Latere jaren heb ik vaak Eigenheimers gekocht, gekookt en gegeten maar ze haalden het niet bij deze oorlogsaardappelen. Nu ik alleen voor mezelf kook heb ik genoeg aan een zakje van 1½ kilo dat ik haal in de supermarkt, en zodoende kwam ik in contact met uw Opperdoezen. Ik herkende ze direct van zoveel jaar geleden, en weet nu dat mijn vader geen Eigenheimers kocht als pootaardappels maar Opperdoezen. Uw naam en adres stond op het aardappelzakje, vandaar dat ik besloot u deze brief te schrijven.

Met vriendelijke groeten, hoogachtend.'